Saulės elektrinės montavimas ant stogo

Kokia turi būti stogo būklė ir konstrukcija?

Užtikrinkite, kad stogas yra pakankamai tvirtas ir gali atlaikyti saulės modulių bei tvirtinimo sistemų svorį. Tai ypač svarbu senesniems ar lengvų medžiagų stogams. Montavimo tinkamumas priklauso nuo stogo dangos tipo – metaliniams, bituminiams ir čerpiniams stogams gali reikėti skirtingų tvirtinimo sistemų. Optimalus stogo nuolydis saulės moduliams yra 30-45 laipsnių kampas. Patikrinkite, ar nėra objektų, kurie galėtų užstoti saulę. Įvertinkite, ar prie modulių bus lengva prieiti jų valymui ir techninei priežiūrai. Montavimo metu naudokite tinkamas sandarinimo medžiagas, kad išvengtumėte galimų nutekėjimų. Nesvarbu ar montuojama  saulės elektrinė namams, saulės elektrinė verslui ar saulės parkas – tai yra ilgalaikė investicija .

Rinkitės vietą, kur saulės šviesos pasiekiamumas yra didžiausias, ir stenkitės išvengti šešėlių nuo stogo elementų, pavyzdžiui, ventiliacijos vamzdžių ar oro kondicionierių. Panelės turėtų būti montuojamos tokiu kampu, kuris padėtų pasiekti didžiausią efektyvumą. Lietuvoje optimalus kampas yra maždaug 15-40 laipsnių.

Elektros instaliacija

Užtikrinkite, kad laidai būtų tinkamai izoliuoti ir laikomi toliau nuo kitų kabelių. Kabelių ilgis ir maršrutas gali skirtis priklausomai nuo stogo tipo. Ant plokščio stogo kabeliai turėtų būti išdėstyti taip, kad netrukdytų vandens nutekėjimui ir būtų apsaugoti nuo mechaninių pažeidimų. Kabeliai turėtų būti apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, drėgmės ir temperatūros svyravimų, naudojant apsauginius vamzdžius ar latakus.

Inverterio montavimas

Inverteris turėtų būti montuojamas patalpoje su geru vėdinimu ir apsaugotas nuo tiesioginių saulės spindulių. Jei montuojamas lauke, būtina naudoti apsaugines dėžes. Užtikrinkite tinkamą vėdinimą ir šilumos išsisklaidymą, kad inverteris neperkaistų.

Sistemos patikra ir paleidimas

Prieš paleidžiant sistemą, patikrinkite visus tvirtinimus, sujungimus ir laidų išdėstymą. Paleiskite sistemą ir stebėkite jos veikimą, patikrinkite, ar inverteris rodo tinkamus duomenis. Konsultuokitės su profesionalais ir atsižvelkite į vietos teisės aktus bei reikalavimus saulės elektrinių montavimui.

Kokia saulės elektrinės montavimo konstrukcijos kaina?

Montavimo konstrukcijų kaina gali skirtis, priklausomai nuo gamintojo, stogo dangos ir jūsų poreikių. Konstrukcijos ant žemės ar čerpinio stogo paprastai kainuoja brangiau, taip pat ir papildomai sertifikuotos montavimo konstrukcijos. Daugiau informacijos apie 10 kW saulės elektrinę skaitykite čia

Brangiausia montuoti saulės elektrinę ant stogų, kurie reikalauja specialių tvirtinimo sistemų ir didesnių darbo sąnaudų dėl sudėtingos dangos ar konstrukcijos. Tai gali apimti čerpes, specialiomis plokštėmis dengtus stogus su EPDM, PVC ar TPO dangomis.

Vis dėlto, saulės elektrinės kainą galima protingai sumažinti, pasinaudojant valstybės teikiama parama  fiziniams asmenims, tiek parama verslo įmonėms. Tai padeda sumažinti bendrą projekto išlaidų naštą ir leidžia greičiau pradėti naudotis atsinaujinančios energijos teikiamais privalumais. Todėl verta pasidomėti, kokios paramos galimybės yra prieinamos ir kokie yra jų reikalavimai. Taip pat siūlome išskirtines lizingo sąlygas, apie kurias plačiau skaitykite čia

Saulės elektrinių montavimas ant šlaitinio stogo

Įrengiant saulės elektrines ant šlaitinių stogų būtina kruopščiai planuoti, konsultuotis su specialistais ir pasirinkti tinkamą montavimo įrangą. Svarbu išsamiai patikrinti stogo būklę, o montavimą geriau patikėti profesionalams, kad darbai būtų atlikti tinkamai ir sistema atitiktų visus saugos standartus. Priklausomai nuo stogo dangos ir padėties konstrukcijų montavimas gali skirtis, tačiau sistemas nesunku pritaikyti esamai situacijai. 

Dažniausiai ant nuožulnių stogų yra naudojamos takelių-profilių (angl. railed), be takelių (angl. rail-less) bei bendrų takelių (angl. shared rails) sistemos. 

Saulės elektrinių montavimas ant banguotos skardos stogo

Jei namo stogas dengtas banguota skarda, saulės elektrinė gali būti montuojama tiek takelių, tiek bendrų takelių pagalba. 

  1. Modulių išdėstymo planavimas: suplanuokite optimalų modulių išdėstymą, atsižvelgdami į saulės kryptį ir galimus šešėlius.
  2. Specializuotos tvirtinimo sistemos: naudokite tvirtinimo sistemas, skirtas būtent banguotai skardai. Tokios sistemos dažnai turi specialius laikiklius, kurie priglunda prie skardos bangų ir užtikrina sandarumą.
  3. Stogo kabės arba varžtai: naudokite stogo kabes ar varžtus su sandarinimo poveržlėmis, kad būtų išvengta vandens nutekėjimo.
  4. Tvirtinimo vietų žymėjimas: pažymėkite vietas, kur bus tvirtinami laikikliai. Tai dažniausiai atliekama prie stogo konstrukcijos sijų ar latų.
  5. Laikiklių montavimas: sumontuokite laikiklius tiesiai ant banguotos skardos. Naudokite specialius varžtus su sandarinimo poveržlėmis, kad užtikrintumėte vandens nepralaidumą. Jei laikikliai tvirtinami prie stogo konstrukcijos sijų, įsitikinkite, kad laikikliai yra tinkamai pritvirtinti ir nepažeidžia skardos.
  6. Kronšteinų arba bėgių montavimas: sumontavę laikiklius, pritvirtinkite kronšteinus arba bėgius, ant kurių bus montuojami saulės moduliai. Įsitikinkite, kad jie yra tinkamai išlyginti ir tvirtai pritvirtinti.
  7. Saulės modulių montavimas: pradėkite montuoti saulės modulius ant paruoštų bėgių. Tvirtinkite juos naudojant specialius tvirtinimo elementus, kad moduliai būtų saugiai pritvirtinti ir stabilūs.

Kabelių tvarkymas: išdėstykite ir pritvirtinkite elektros kabelius, kad jie būtų apsaugoti nuo mechaninių pažeidimų ir aplinkos poveikio. Kabeliai turėtų būti sujungti taip, kad nejudėtų nuo vėjo ar kitų veiksnių.

Saulės elektrinių montavimas ant valcuotos skardos stogo

Jei jūsų namo stogas yra klasikinis (valcuotos skardos), galimos įvairios tvirtinimo konstrukcijos – sistemą galima montuoti tiesiogiai prie stogo, naudoti takelius, tvirtinti užspaudžiant skardos atbrailą specialiu tvirtinimu. 

  1. Specializuotos tvirtinimo sistemos: naudokite laikiklius, kurie pritaikyti valcuotai skardai. Dažniausiai tokiems stogams naudojami laikikliai, kurie tvirtinami prie skardos siūlių, taip išvengiant skylučių gręžimo skardoje ir užtikrinant sandarumą.
  2. Kronšteinų arba bėgių montavimas: sumontavus laikiklius, pritvirtinkite kronšteinus arba bėgius, ant kurių bus montuojami saulės moduliai. 
  3. Saulės modulių montavimas: montuokite saulės modulius ant paruoštų bėgių ir įsitikinkite, kad moduliai yra stabilūs bei saugiai pritvirtinti.  
  4. Kabelių tvarkymas: Pritvirtinkite elektros kabelius apsaugant juos nuo mechaninių pažeidimų ir aplinkos poveikio.

Saulės elektrinių montavimas ant čerpinio stogo

Čerpinio stogo atveju puikiai tinka takelių montavimo sistema, leidžianti cirkuliuoti orui dėl tarp saulės modulių ir stogo liekančio tarpo. Tokiu atveju, nuėmus čerpes, prie stogo konstrukcijos yra pritaisomos specialios tvirtinimo detalės. Naudojami tvirtinimai turi būtų tokie patvarūs, kad moduliai neatsiskirtų nuo stogo ir nepasislinktų esant stipriam vėjui ar krituliams.

  1. Specializuotos tvirtinimo sistemos: naudokite čerpiniams stogams pritaikytus laikiklius. Šie laikikliai dažniausiai montuojami po čerpėmis, siekiant išlaikyti sandarumą ir nepažeisti stogo dangos.
  2. Tvirtinimo elementai: naudokite tvirtinimo elementus, kurie užtikrins tvirtumą ir nepažeis čerpių.
  3. Laikiklių montavimas: sumontuokite laikiklius. Dažniausiai tam reikia atkelti kelias čerpes ir tvirtinti laikiklius prie stogo konstrukcijos sijų. 
  4. Kronšteinų arba bėgių montavimas: laikiklius sumontavus, pritvirtinkite kronšteinus arba bėgius, ant kurių montuosite saulės modulius.
  5. Saulės modulių montavimas: Sumontuokite saulės modulius ant paruoštų bėgių taip, kad jie būtų stabilūs. 
  6. Kabelių tvarkymas: išdėstykite ir pritvirtinkite elektros kabelius apsaugant juos nuo aplinkos poveikio ir galimų mechaninių pažeidimų. 

Saulės elektrinių montavimas ant plokščio stogo

Ant plokščių stogų saulės moduliai montuojami 5-25 laipsnių kampu. Dažniausiai tokiam tvirtinimui yra naudojamos balastinės sistemos arba kiek brangesnis sprendimas – speciali prilydoma danga, prie kurios pritvirtinami moduliai. Tokios dangos naudojimas gali pagerinti sistemos veikimo efektyvumą ir sumažinti šiluminę apkrovą. Tiesa, prilydoma danga, kaip ir balastinė sistema, ne visuomet yra tinkama, todėl labai svarbu konsultuotis su saulės elektrinių montavimo specialistais, įvertinti stogo būseną ir techninius aspektus. 

  1. Balastinės sistemos: ant plokščių stogų dažnai naudojamos balastinės tvirtinimo sistemos, kuriose saulės moduliai tvirtinami naudojant svorius, kad būtų išvengta stogo pažeidimų ir nereikėtų gręžti skylių stoge.
  2. Montavimas su inkarais: kai kuriais atvejais, ypač esant stipriems vėjams, gali prireikti papildomų inkarų, tvirtinamų prie stogo konstrukcijos.
  3. Optimalus kampas: ant plokščio stogo saulės moduliai paprastai yra montuojami su laikikliais, kurie leidžia nustatyti optimalų kampą, dažniausiai apie 10-15 laipsnių. Tai padeda maksimaliai išnaudoti saulės šviesą.
  4. Modulių orientacija: modulius geriausia orientuoti į pietus, kad gautumėte maksimalų energijos kiekį. Jei tai neįmanoma, galima orientuoti į rytus ir vakarus.
  5. Šešėliavimo analizė: įvertinkite galimus šešėlius nuo kitų stogo elementų, pavyzdžiui, ventiliacijos vamzdžių, oro kondicionierių ar parapetų. Modulių išdėstymas turi būti suplanuotas taip, kad išvengtumėte šešėliavimo.
  6. Svarbi danga: plokščio stogo danga yra svarbi, nes ji turi būti atspari montavimo sistemoms ir ilgalaikiam modulių svoriui.. Kiekviena danga turi savo specifiką, bet visos turi būti atsparios vandeniui ir saugiai tvirtinamos.
  7. Hidroizoliacija: svarbu užtikrinti, kad montavimo metu danga nebūtų pažeista ir stogas išliktų sandarus. Bet kokios skylės ar pažeidimai turi būti kruopščiai užsandarinti.
  8. Oro cirkuliacija: užtikrinkite pakankamą oro cirkuliaciją po moduliais, kad jie neperkaistų. Tai padės išlaikyti modulių efektyvumą ir ilgaamžiškumą.
  9. Vandens nutekėjimas: plokščių stogų atveju būtina užtikrinti tinkamą vandens nutekėjimą, kad neatsirastų balų, kurios gali pažeisti stogo dangą ar modulių konstrukciją.
  10. Sniego apkrova: atsižvelkite į galimą sniego apkrovą žiemą ir užtikrinkite, kad montavimo sistema galėtų atlaikyti papildomą svorį.
  11. Vėjo apkrova: įvertinkite vėjo apkrovą ir įsitikinkite, kad tvirtinimo sistema pakankamai stabili. Balastinės sistemos turėtų turėti pakankamai svorio, kad moduliai neišsijudintų esant stipriems vėjams.
  12. Lengva prieiga: plokščias stogas paprastai leidžia lengviau prieiti prie saulės modulių priežiūrai ir valymui. Pasirūpinkite, kad būtų pakankamai erdvės saugiai judėti ir atlikti būtinus darbus.

Laikydamiesi šių principų ir naudodami tinkamas medžiagas bei tvirtinimo sistemas, užtikrinsite, kad saulės elektrinė ant plokščio stogo bus sumontuota tinkamai, efektyviai veiks ir tarnaus ilgą laiką.

Kitos naujienos