Ką turiu žinoti apie 10 kW saulės elektrinę?

Saulės elektrinės iki 10 kW puikiai tinka gyvenamosioms, komercinėms ir nedidelėms pramoninėms reikmėms. Pasirinkę tokią sistemą išlaikysite balansą tarp kainos, dydžio ir energijos gamybos pajėgumų. 10 kW elektrinė užtikrina pakankamai elektros energijos, kad ja galėtumėte aprūpinti privatų namą ar nedideles komercines patalpas, o perteklinę energiją perduoti į elektros tinklus. Taip pat, tokios sistemos gali būti naudojamos mokyklų, bendruomenių centrų ir kitų viešųjų pastatų aprūpinimui energija, taip sumažinant išlaidas už elektrą.

Kiek elektros energijos gali pagaminti 10 kW saulės elektrinė?

Saulės energijos gamyba priklauso nuo įvairių veiksnių, tokių kaip geografinė vieta, klimato sąlygos, stogo orientacija ir modulių efektyvumas. Lietuvoje saulės spinduliuotė nėra pati didžiausia Europoje, tačiau ji vis tiek leidžia efektyviai naudoti saulės energiją.

10 kW saulės elektrinė Lietuvoje gali pagaminti apie 9 000–10 000 kWh elektros energijos per metus. Toliau pateikiami apytiksliai mėnesiniai sugeneruojamos elektros energijos skaičiai:

  • Sausis: 200–300 kWh
  • Vasaris: 300–400 kWh
  • Kovas: 500–700 kWh
  • Balandis: 900–1 100 kWh
  • Gegužė: 1 200–1 400 kWh
  • Birželis: 1 300–1 500 kWh
  • Liepa: 1 300–1 500 kWh
  • Rugpjūtis: 1 100–1 300 kWh
  • Rugsėjis: 800–1 000 kWh
  • Spalis: 500–700 kWh
  • Lapkritis: 300–400 kWh
  • Gruodis: 200–300 kWh
10kW saules elektrines nasumas

Prieš statant saulės elektrinę, būtina įvertinti geografinę vietovę, saulės modulių efektyvumą ir kitus svarbius veiksnius. Esant tinkamomis sąlygomis ir su gera priežiūra,10 kW saulės elektrinė gali būti labai efektyvi.

Kokia yra 10 kW saulės elektrinės įrengimo kaina?

10 kW saulės elektrinės kaina gali svyruoti nuo 4500 iki 6000 eurų, priklausomai nuo pasirinktų komponentų kokybės, montavimo sudėtingumo, paramos priemonių. Pasinaudojus finansinės paramos programomis ši suma gali ženkliai sumažėti. Prieš priimant galutinį sprendimą, rekomenduojama įvertinti skirtingų tiekėjų pasiūlymus ir pasikonsultuoti su ekspertais.

Į kainą įskaičiuojami saulės moduliai, inverteriai, montavimo konstrukcijos bei darbai. Nors iš pirmo žvilgsnio sistema gali pasirodyti brangoka, saulės elektrinių įrengimui yra taikomos įvairios paramos ir skatinimo priemonės, suteikiamos subsidijos, kuriomis pasinaudojus įrengimo kaštai gerokai sumažėja ir elektrinė atsiperka greičiau. Saulės elektrinės atsipirkimo laikas priklauso nuo jos dydžio ir kitų veiksnių. Pasinaudojus fiziniams asmenims skirta APVA (ES) parama iki 10 kW galios elektrinė atsipirkti per 3-5 metus.

 

Vidutinė 10kW saulės elektrinės  kaina be kompensacijos gali svyruoti nuo 4950, įskaitant sistemos įrengimą ir visus reikalingus komponentus. Žemiau pateikiama preliminari išlaidų struktūra:

  1. Saulės moduliai:
    • Kaina: nuo 1800 eurų. Aukštos kokybės moduliai gali būti brangesni, tačiau efektyvesni. Kaina labai priklauso nuo modulių pasirinkimo. Visada rekomenduojame rinktis kuo efektyvesnius modulius, nes tai ilgalaikė investicija. Pigių modulių našumu – tikrai liksite nepatenkinti. 
  2. Inverteris:
    • Kaina: apie 800 Eur. Kaina gali skirtis priklausomai nuo inverterio kokybės ir techninių galimybių. 
  3. Montavimo konstrukcijos:
    • Kaina: apie 600 Eur. Priklausomai nuo montavimo sistemos ir sudėtingumo
  1. Papildomos medžiagos:
    • Kaina: apie 150 Eur. 
  1. Montavimo darbai : 1500 Eur :
  2. Projektavimas ir dokumentų tvarkymas: 100 Eur

Pasinaudokite ES parama ir gaukite kompensaciją iki 255 Eur už kiekvieną 1 kW įrengtos elektrinės galios!

Parama skiriama:

  • Naujų saulės elektrinių įrengimui privačiose valdose
  • Esamų saulės elektrinių galios didinimui (iki 10 kW)

10 kW saulės elektrinės kaina su ES kompensacija bus apie 2400 Eur. Kaina labai priklauso nuo stogo dangos, pasirinktos įrangos ir kitų veiksnių. Daugiau apie paramą saulės elektrinėms skaitykite čia

10kW saules elektrines kaina

Kokių komponentų prireiks statant 10 kW saulės elektrinę?

Tam, kad 10 kW saulės elektrinė veiktų saugiai ir efektyviai, reikės įvairių komponentų. Investicija į kokybiškus komponentus užtikrina ilgalaikį ir patikimą saulės energijos naudojimą. Prieš įsirengiant saulės elektrinę, rekomenduojama konsultuotis su specialistais, kurie padės parinkti tinkamiausius komponentus ir montavimo sprendimus. Pagrindiniai komponentai yra šie:

  1. Saulės moduliai
  2. Galios keitiklis (inverteris)
  3. Komunikatorius (jei ketinate galios keitiklį prijungti prie interneto)
  4. Elementai saulės modulių tvirtinimui
  5. Jungiamieji laidai
  6. Įžeminimo kabelis
  7. Kiti įžeminimo komponentai
  8. Laidų sujungimo jungtys
  9. Keitiklio su paskirstymo kabeliu sujungimas
  10. Viršįtampio apsauga
  11. Išmanusis skaitiklis (jei pageidaujate)
  12. Galios optimizatorius (jei yra šešėliuojamų modulių)
  13. Akumuliatorius (rekomenduotinas)

Koks bus 10 kW saulės elektrinės plotas?

10 kW saulės elektrinė paprastai yra komplektuojama iš 23 saulės modulių. Pilnai sumontuota sistema iš viso užima apie 50 m² plotą. Jei elektrinė įrenginėjama ant šlaitinio stogo, vienam kilovatui reikalingas 6 m² plotas, o jei stogas yra plokščias arba konstruojama ant žemės – 10 m² / 1 kW.

Pavyzdinis skaičiavimas
Kiekvienas saulės modulių gamintojas turi skirtingus matmenis. Hyundai 435W saulės modulio matmenys 1,9 x 1,13m, tai reiškia, kad 10 kW saulės elektrinei prireiks 23 saulės modulių. 10 kW saulės elektrinės plotas bus iki 50 m². Tarp saulės modulių turi būti 2 cm. tarpas.

10kW saules elektrines plotas

Patarimai planuojant saulės elektrinės įrengimą:

  1. Tarpai tarp modulių: Montuojant saulės modulius, tarp jų reikia palikti tam tikrus tarpus, kad būtų užtikrintas tinkamas ventiliavimas ir priežiūra. Paprastai tai gali pareikalauti apie 10-20 % papildomo ploto.
  2. Stogo orientacija ir forma: Geriausia orientacija saulės moduliams yra į pietus, su 30-40 laipsnių pasvirimo kampu. Reikia atsižvelgti į tai, kad nelygus stogo paviršius arba šešėliai taip pat gali įtakoti reikalingą plotą.

Kiek laiko trunka saulės elektrinės įrengimas?

Vidutinė 10 kW saulės elektrinės įrengimo trukmė yra apie 2 – 4 savaitės nuo pirmosios konsultacijos iki pilno įrengimo ir paleidimo. Laikotarpis apima konsultavimą, projektavimą, įrangos užsakymą, montavimą bei sistemos testavimą. Tiksli įrengimo trukmė gali skirtis priklausomai nuo minėtų veiksnių.

Kiek laiko tarnaus 10 kW saulės elektrinė?

10 kW saulės elektrinė gali tarnauti apie 25-30 metų, priklausomai nuo komponentų kokybės ir priežiūros. Saulės moduliai ir montavimo sistemos yra ilgaamžiškiausi komponentai, o inverteriai per šį laikotarpį gali pareikalauti priežiūros ar keitimo. Reguliari įrangos priežiūra ir apžiūros padės užtikrinti ilgalaikį ir efektyvų saulės elektrinės veikimą.

Kitos naujienos