Mini saulės elektrinių įrengimas

Kada verta įsirengti mini saulės elektrinę?

Įsirengti mini saulės elektrinę yra puikus sprendimas tiems, kurie gyvena nuosavuose namuose ar butuose su balkonais ir nori sumažinti savo elektros išlaidas bei prisidėti prie žalios energetikos. Tokia elektrinė gali būti montuojama balkone, terasoje, stoginėje ar ant sienos. Mini elektrinės yra efektyvios ir specialiai sukurtos nedideliems elektros energijos poreikiams patenkinti. Jos yra kompaktiškos, mobilios, lengvai montuojamos, reikalauja minimalios priežiūros ir atsiperka per pirmus dvejus metus, todėl yra puikus pasirinkimas nedidelėms jūsų buities reikmėms. 

Iš ko susideda mini saulės elektrinė?

Pagrindiniai komponentai, iš kurių susideda mini saulės elektrinė yra šie:

  • Saulės moduliai. Elektrinė turi du 420 W galios saulės modulius, kurie yra atsakingi už saulės šviesos pavertimą elektros energija. Modulių efektyvumas siekia iki 21 %, o tai leidžia gauti pakankamai energijos net ir esant mažesniam saulės šviesos intensyvumui.
  • Mikroinverteris. Tai įrenginys, kuris keičia saulės modulių pagamintą nuolatinę srovę į kintamą, kuri gali būti tiesiogiai naudojama namų elektros tinkluose.
  • Valdymo blokas. Valdymo blokas leidžia stebėti saulės elektrinės veikimą, pagamintos elektros energijos kiekį ir kitus svarbius parametrus.
  •  Kintamos srovės kabelio jungtis (7 metrų). 
  • Montavimo konstrukcija. Elektrinė yra lengvai montuojama ir nereikalauja specialių įgūdžių ar sudėtingų įrankių. Tai leidžia ją pritaikyti įvairiems balkonams ir kitoms nedidelėms erdvėms.

Įsigykite mini saulės elektrinę čia

Kiek elektros pagamina mini saulės elektrinė?

Viena iš pagrindinių mini saulės elektrinių naudų yra elektros energijos sąnaudų mažinimas. Kadangi ši elektrinė yra „plug-and-play“ tipo, ją lengva prijungti prie esamo elektros tinklo, nereikia jokios papildomos dokumentacijos ar leidimų. Tokia elektrinė gali pagaminti iki 750 kWh elektros energijos per metus, o tai gali patenkinti nemažą dalį kasdienių elektros poreikių buityje.

Pagaminamos energijos kiekis

Pagaminamos energijos kiekis priklauso nuo įvairių veiksnių, tokių kaip:

  • Saulės spinduliuotės intensyvumas: skirtingose geografinėse vietovėse saulės spinduliuotės kiekis gali labai skirtis. Lietuvoje vidutinė saulės spinduliuotė yra apie 1 000–1 200 kWh/m² per metus, tačiau tai gali priklausyti nuo sezoninių pokyčių ir oro sąlygų.
  • Modulių orientacija ir nuolydis: Saulės modulių efektyvumas labai priklauso nuo jų orientacijos ir nuolydžio. Optimalus modulių įrengimo kampas Lietuvoje yra apie 30–35 laipsniai nuo horizonto ir orientacija į pietus. Tinkamas kampas padeda maksimaliai išnaudoti saulės šviesą ir padidinti pagaminamos energijos kiekį.
  • Aplinkos sąlygos: Aplinkos faktoriai, tokie kaip šešėliai nuo medžių, pastatų ar kitų objektų, gali sumažinti saulės modulių efektyvumą. Taip pat, svarbu užtikrinti, kad moduliai būtų švarūs ir nebūtų apdulkėję, nes tai gali sumažinti jų našumą.

Pagaminamos energijos kiekis yra pakankamas kasdieniam namų apšvietimui ar nedideliems elektronikos prietaisams, pavyzdžiui, televizoriui, šaldytuvui ar kompiuteriui. Taip pat, tokia energija gali būti naudojama kaip papildomas šaltinis, padedantis sumažinti priklausomybę nuo centralizuotos elektros energijos tiekimo, ypač saulėtais mėnesiais.

Nors 800 kWh per metus gali atrodyti kaip nedidelis kiekis, jis gali reikšmingai sumažinti mėnesines elektros sąskaitas, priklausomai nuo jūsų elektros energijos vartojimo įpročių ir vietinės elektros energijos kainos. Be to, naudojant saulės energiją, mažinama priklausomybė nuo iškastinių energijos šaltinių ir prisidedama prie ekologinių tikslų.

Investicijos į mini saulės elektrinę gali atsipirkti per 2 metus, priklausomai nuo jūsų elektros energijos sąnaudų, įrengimo išlaidų ir galimų subsidijų. Tai reiškia, kad po šio laikotarpio galite naudotis nemokama saulės energija ir sutaupyti nemažai pinigų.

Kur ir kaip montuojama mini saulės elektrinė?

Mini saulės elektrinė gali būti montuojama mažose erdvėse: balkonuose, terasose ar ant sienų. Kartu su reikalingais elektrinės komponentais ir montavimo konstrukcijomis gaunate detalią montavimo instrukciją, kad, įsirengę saulės elektrinę, galėtumėte ja naudotis iš karto. Atliekant montavimo darbus svarbu užtikrinti, kad saulės moduliai gautų pakankamai tiesioginės saulės šviesos, todėl optimaliausia juos montuoti pietinėje arba pietrytinėje pusėje – rekomenduojamas sistemos tvirtinimo kampas – nuo 0 ° iki 30 ° kampu prie balkono rėmo. Elektrinė tvirtinama naudojant universalią tvirtinimo sistemą. 

Prieš pradedant mini saulės elektrinės įrengimo procesą, svarbu atlikti keletą paruošiamųjų žingsnių:

  • Dokumentacija ir leidimai: Lietuvoje mini saulės elektrinės įrengimui dažniausiai reikia gauti leidimus, ypač jei planuojama prijungti sistemą prie elektros tinklo. Prieš pradėdami montavimą, patikrinkite, ar turite visus reikalingus dokumentus ir leidimus. Rekomenduojama susisiekti su vietos savivaldybe ir elektros tiekėju, kad sužinotumėte apie specifinius reikalavimus. Norėdami sužinoti, ar galite prijungti elektrinę prie ESO tinklo ir patikrinti atidavimo į tinklą galimybes, spauskite čia. Turite būti tikri, jog objekto elektros įrenginiai atitinka Elektros įrenginių ir įrengimo bendrųjų taisyklių, Elektros įrenginių bandymų normų ir apimčių aprašo bei kitų galiojančių teisės aktų, reglamentuojančių elektros įrenginių įrengimą, saugą ir (ar) eksploatavimą, reikalavimus ir gali būti naudojami kartu su įrengiama elektrine. Norėdami prisijungti elektrinę iki 0,8 kW turite užpildyti šią formą: https://www.eso.lt/web/elektrines-iki-08-kw-prijungimas/335 
  • Energinės analizės atlikimas: Apskaičiuokite savo namų energijos poreikius ir įvertinkite, kiek saulės energijos galima pasiekti jūsų namuose. Įvertinkite saulės spinduliuotės intensyvumą jūsų regionuose ir pasitarkite su specialistu dėl tinkamo mini saulės elektrinės dydžio. Gyvenant bute vidutiniškai per metus yra suvartojama apie 1200 kWh elektros energijos, mažame name apie 3000 kWh, o dideliame name – maždaug 5000 kWh per metus. Mini saulės elektrinė per metus pagamina iki 800 kWh ir priklausomai nuo elektros tiekėjo ir elektros kainos gali padėti sutaupyti apytiksliai iki 160 €.

 Įrengimo žingsniai

  • Įrangos paruošimas: rinkitės kokybišką įrangą iš patikimų tiekėjų. Įprastas mini saulės elektrinės komplektas apima saulės modulius (baterijas), inverterius, montavimo laikiklius ir kabelius. Įsitikinkite, kad visi komponentai atitinka standartus ir yra tinkamai sertifikuoti. Greenup bendradarbiauja tik su aukščiausius ES standartus atitinkančiais tiekėjais. Įranga ir darbai yra apdrausti tarptautinėse įmonėse, jiems suteikiama iki 30 metų garantija.
  • Montavimas: pirmiausia, įdiekite montavimo laikiklius ant stogo arba ant žemės konstrukcijos. Saulės modulius pritvirtinkite prie laikiklių, užtikrindami, kad jie būtų orientuoti į pietus – taip gausite kiek įmanoma daugiau saulės šviesos. Tada prijunkite modulius tarpusavyje ir su inverteriu, kuris pavers saulės energiją į naudotiną elektros energiją.
  • Sujungimas su elektros tinklu: Jei planuojate prijungti mini saulės elektrinę prie vietinio elektros tinklo, turėsite atlikti tam tikrus žingsnius: sujunkite saulės modulius tarpusavyje, naudodami tinkamus kabelius ir jungtis, kaip nurodyta gamintojo instrukcijose. Svarbu įsitikinti, kad visi kabeliai tvirtai prijungti ir gerai izoliuoti, taip išvengsite galimų nuostolių ir elektros problemų. Tuomet sujunkite saulės modulius su inverteriu, kuris konvertuos saulės energiją į naudojamą elektros energiją. Patikrinkite, ar inverteris tinkamai prijungtas prie modulių ir visi jungčių kabeliai yra gerai izoliuoti. Jei reikia, įrenkite specialų elektros matuoklį, kuris leis stebėti pagamintos energijos kiekį ir jos srautą į jūsų namų elektros tinklą. Tai padės jums stebėti sistemos veikimą ir sutaupyti pinigus.
  • Baigus jungimus, atlikite išsamų sistemos patikrinimą, kad įsitikintumėte, jog visi komponentai veikia tinkamai. Patikrinkite, ar inverteris teisingai konvertuoja energiją ir sistema veikia efektyviai. Įjunkite įrangą ir kurį laiką stebėkite, kaip ji gamina energiją, kad įsitikintumėte, jog nėra jokių techninių problemų ir sistema yra pasirengusi veikti kaip numatyta.

Saulės elektrinės prisijungimo eiliškumas:

  • Pirmiausia įsirengiate mini saulės elektrinę.
  • Užpildote specialią formą ESO sistemoje (https://www.eso.lt/web/elektrines-iki-08-kw-prijungimas/335) ir pateikiate reikalingus dokumentus.
  • Per 5 d.d laikotarpį ESO patikrina dokumentus ir atnaujina nuosavybės ribų aktą, kuriame jau yra nurodoma numatyta saulės elektrinė.
  • Po šio akto atnaujinimo, per 2 d.d. ESO atvyksta pas jus ir nemokamai pakeičia skaitiklį į išmanujį.
  • Džiaugiatės sėkminga investicija.

Testavimas ir paleidimas

  • Sistema patikrinama: baigus montavimo darbus, būtina atlikti sistemą patikrinimą. Patikrinkite, ar visi komponentai veikia teisingai ir ar nėra jokių jungčių problemų ar sistemos klaidų. Patikrinkite, ar inverteris tinkamai konvertuoja energiją ir ar sistema prijungta prie elektros tinklo, jei taip buvo planuota.
  • Dokumentacija ir sertifikatai: užtikrinkite, kad visi dokumentai ir sertifikatai būtų tvarkingi. Tai apima garantijų, sertifikatų ir atliktų testų ataskaitų saugojimą.

Mini saulės elektrinė yra puiki investicija siekiant sumažinti elektros sąnaudas ir tapti labiau nepriklausomiems nuo tradicinių energijos šaltinių. Ji nereikalauja sudėtingų montavimo darbų ar papildomų leidimų, neužima daug vietos ir nereikalauja didelės priežiūros, todėl yra puikus pasirinkimas nedidelėms elektros energijos reikmėms.

Kitos naujienos